Österrikiskt bröd med potatis
Det är alltid gott att blanda i grönsaker eller frukt i matbrödet. Det blir saftigare och håller sig gott längre. Här kommer en variant med skållat mjöl. Det blir 2 limpor och det tar ca 12 timmar att göra.
Deg 1: 8dl fint rågmjöl som du häller i en bunke, blanda ner 1 msk salt.
Värm 5 dl vatten till ca 75 grader och häll det över mjölet och rör runt lite. Täck med en bakhandduk och
låt vila över natten.
Deg 2: Ljumma 3 dl vatten och lös 1 paket jäst i vattnet. Häll jästblandningen i bunken med deg 1. Rör runt lite
och blanda sedan ner 1 msk matolja (raps eller olivolja) 1 msk kummin, 1,5 dl vetegroddar, 2 kokta
mosade potatisar och ca 12 dl vetemjöl. Arbeta samman allt väl och dela degen i 2 bitar. Forma till 2
limpor och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 45 min.
Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
När brödet jäst färdigt kan du dofta över lite rågmjöl och grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 50
min.
Ta ut brödet och svep in det i bakdukar och låt svalna.
Deg 1: 8dl fint rågmjöl som du häller i en bunke, blanda ner 1 msk salt.
Värm 5 dl vatten till ca 75 grader och häll det över mjölet och rör runt lite. Täck med en bakhandduk och
låt vila över natten.
Deg 2: Ljumma 3 dl vatten och lös 1 paket jäst i vattnet. Häll jästblandningen i bunken med deg 1. Rör runt lite
och blanda sedan ner 1 msk matolja (raps eller olivolja) 1 msk kummin, 1,5 dl vetegroddar, 2 kokta
mosade potatisar och ca 12 dl vetemjöl. Arbeta samman allt väl och dela degen i 2 bitar. Forma till 2
limpor och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 45 min.
Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
När brödet jäst färdigt kan du dofta över lite rågmjöl och grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 50
min.
Ta ut brödet och svep in det i bakdukar och låt svalna.

Kommentarer
Trackback