Österrikiskt bröd med potatis

Det är alltid gott att blanda i grönsaker eller frukt i matbrödet. Det blir saftigare och håller sig gott längre. Här kommer en variant med skållat mjöl. Det blir 2 limpor och det tar ca 12 timmar att göra.

Deg 1: 8dl fint rågmjöl som du häller i en bunke, blanda ner 1 msk salt. 
          Värm 5 dl vatten till ca 75 grader och häll det över mjölet och rör runt lite. Täck med en bakhandduk och 
           låt vila över natten.
Deg 2: Ljumma 3 dl vatten och lös 1 paket jäst i vattnet. Häll jästblandningen i bunken med deg 1. Rör runt lite  
           och blanda sedan ner 1 msk matolja (raps eller olivolja) 1 msk kummin, 1,5 dl vetegroddar, 2 kokta
          mosade potatisar och ca 12 dl vetemjöl. Arbeta samman allt väl och dela degen i 2 bitar. Forma till 2
          limpor och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 45 min.
          Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
          När brödet jäst färdigt kan du dofta över lite rågmjöl och grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 50
          min.
         Ta ut brödet och svep in det i bakdukar och låt svalna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0